Manilva-09, lördag 28/3: Tarifa-Barbate-Tarifa (Atlantturen)

Idag var det äntligen dags för Atlantturen från Tarifa. Det stormade och regnade under natten, men på förmiddagen hade det klarnat upp och börjat mojna. Dessutom blåste det äntligen poniente. Vi var nu en decimerad skara eftersom sju cyklister hade åkt hem, Roger S inte var med, och Carola stod över. Peter var i sitt esse, äntligen plattåkning och rävspelet och taktiksnacket var igång från första början.

Dagens etapp är i stort sett platt, med några få korta stigningar. Först 30 km till avtaget mot Zahara de los Atunes, därefter 10 km ut till kusten och 10 km längs kusten till Barbate. Vi började i samlad tropp, men det sprack snart när Fredrik började dra hårt i ett av få motlut. Roger och jag stannade av och sällskapade med Anders L i stället. Vägen norrut hade vi motvind eller hård sidvind nära Barbate.

pic

Odd ett ryck som Simon och Peter nonchalerade. Ute vid kusten började de bli oroliga när de förstod att han tänkte fortsätta runt Vejer de la Frontera utan stopp i Barbate. Då gjorde de ett försök att köra ikapp men insåg att de inte kunde vägen utan vägvisare. Så slutade den tävlingen, ett klart taktiskt misstag att släppa iväg Odd. Det var ett par snopna kombatanter som fick äta lunch i solen vid strandpromenaden i Barbate i stället. Madde tyckte att det var så roligt hur Odd hade lurat dem och sedan kört skjortan och gula tröjan av dem, hon vred om kniven en lång stund. Det var nästan det värsta, sa Simon efteråt.

Efter calamares och bocadillos vände vi tillbaka samma väg mot Tarifa. Vi tog en liten tur längs strandpromenaden, i söder kunde man se att vädret såg lite sämre ut:

pic

Nu hade vi mest medvind hem. Mellan Zahara och stora vägen drog jag stenhårt i ett försök att komma ifatt Andreas som låg ett hundratal meter före, men han höll undan. Vid stora vägen rastade jag och gav mig iväg som siste man, vilket resulterade i att jag inte hann ikapp någon utan körde de sista tre milen själv till Tarifa. Det var ändå medvind så jag höll ändå runt 35 km/h. Anders L fick draghjälp av Roger ända in i mål och fick ett riktigt anständigt rullsnitt.

Odd var ju långt före i mål, så Peter och Simon körde en egen liten tävling med ryck och rackarspel, men i Tarifa var det oklart vilken skylt som var mållinje, så de delade på poängen. En störtskur fick de som tack för att de var först framme, den slapp vi andra. I den hala blöta rondellen vid Lidl sladde Janne L omkull och skrapade sig lite. Det är tredje olyckan på fyra år, och samtliga har varit i rondeller.

I kväll var Roger och jag bjudna på middag hos Paco och Ana, vid halv tio-tiden, vilket är normal tid eller t.o.m. tidigt för att vara middag i Spanien. Där blev det andalusisk lax (rediga portioner, fast Roger försökte slippa undan) och en efterätt som var en söt "drink" bestående av mixad citronglass, kondenserad mjölk och cava. Gott. Spanska till det snurrade i huvudet igen.

Tid: 3:43
Paus: 1:08
Sträcka: 103,5 km
Medelhastighet: 27,8 km/h
Maxhastighet: 51,7 km/h
Medelkadens: 78 rpm
Medelpuls: 133
Totalt uppför: 494 m

picpic

 

Attachments