Manilva-09, måndag 23/3: Rondaturen

Soligt och blåsigt. Dagen kan väl sammanfattas som: slitsamt. Idag kunde vi välja på att köra långa eller korta Rondaturen, men i år valde vi att starta från Puerto Espinas ("Ölhaket") i.st.f. Gaucín. Turen blev då nästan två mil kortare och man slapp börja med 9 km stigning upp från Gaucín. Starten gick från 850 m höjd. Det blåste så man knappt kunde stå rakt i byarna.

Till idag hade flera nya anlänt: Odd & Carola, Andreas, Pelle, Roger S. Idag belv vi 15 cyklister, (Carola var förkyld). Robban valde att åka till Ronda i följebilen för att investera i ett kompaktvevparti, han tyckte att det blev för tungt med ett vanligt. Vi andra gav oss iväg mot Algatocín och vidare mot Ronda. Simon och Andreas stack iväg i full fart - så snabbt att de missade avfarten mot Juzcár (och senare körde de förbi avfarten mot Benajoán också). Det hade kanske varit bättre att ta det lite lugnare.

Efter ett tag började många känna av benen, stela lite här och var. Vi var några som skulle köra den långa turen via Juzcár, men jag kom efter och missade precis Odd, Roger J, Janne A, Pelle och Roger S vid avtagsvägen. Jag trodde nog att jag skulle kunna köra ikapp, men vid avfarten slog motvinden till med full kraft. Så jag fortsatte i ensam majestät, fast benen blev mer och mer slut och krampkänningar gjorde sig påminda. Men det var det värt, vägen och vyerna är otroligt vackra!

Dagen präglades av den hårda vinden och plötsliga sidvindar som gjorde nedfarterna ganska otrevliga. I nedförsbacken mot Ronda råkade Roger J ut för en sidvind som gjorde att hela cykeln wobblade, han bromsade in till 25 km/h och var alldeles skakis efteråt. När jag till slut kom till Ronda hann jag lagom ikapp gruppen, utom Roger S som hade kört lite vilse och kom fram ett tag senare. I Ronda blev det hamburgare på torget innan vi fortsatte.

För min del blev det till att spara energi, köra på lättaste växlarna, och försöka undvika kramp. Det gick hyfsat bara man kom in i en lugn jämn rytm utan att pressa på. Janne A och Roger S hade det också besvärligt, så vi tre halkade allt som oftast efter. Roger S hade det nog tuffast, det här var hans första runda i Spanien. När vi hade klättrat upp förbi Benajoán, från ca 450 m till 690 m (förbi en delvis raserad väg där vi fick gå förbi bilavspärrningarna), och sedan åkt lika mycket nedför, bestämde vi oss för att prova en ny väg, via Jimera de Líbar, upp till Rondavägen vid Atajate, och sedan vidare upp till Puerto Espinas.

Det var också en fin väg genom en träng dalgång, men nu handlade det bara om att ta sig i mål. Det var, som vi brukar säga, lite upp och lite ner, men till slut kom vi fram. Där träffade vi på resten av gänget som hade tagit den korta turen, inklusive grisbacken upp till Cortés. Anders L körde fram till Benajoán, men klev sen av. Det är ändå strongt gjort med tanke på omständigheterna!

Det var många stela ben och många som behövde stretcha idag:

pic

Tillbaka i Monte Viñas upptäckte Robban att han hade glömt sin hjälm i ölhaket, så det blev en extra biltur på kolsvarta väger senare på kvällen för att hämta den.

Vädret i morgon och onsdag verkar bli ostadigt, framförallt fortsätter det att blåsa levante, och då är det inte kul att köra längs Atlanten som planerat. Därför blir det i stället en tur från Manilva till Jimena de la Frontera (plattåkning) och tillbaka över Gaucín till Manilva. Det kan ju bli en lagom lugn etapp, vi får se hur vädret ser ut i morgon.

I natt kommer Peter och Janne körande från Alicante.

Puerto Espinas-Juzcár-Ronda-Benajoán-Jimera de Líbar-Puerto Espinas

Tid: 5:12
Paus: 0:54
Sträcka: 103 km
Medelhastighet: 19,8 km/h
Maxhastighet: 69,4 km/h
Medelkadens: 65 rpm
Medelpuls: 166 (går kanske inte att lite på, max påstås vara 253!)
Totalt uppför: 2319 m

picpic

 

Attachments